Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Hitzakide
    • izan HITZAKIDE
    • Sartu Hitzakide atalera
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Gizartea

Minbiziaren aurkako jardunaldi mediko-gastronomikoa egingo da Mutrikun

Nerea Bedialauneta Alkorta
Mutriku
2016/02/24
Mutrikuko Udal Ongizate sailak eta Mutrikuko Minbiziaren aurkako elkarteak antolatuta, martxoaren 2an, koloneko minbiziari aurre egiteko jardunaldi mediko-gastronomikoa egingo da San Agustin kaleko Etxekalte elkarte gastronomikoan, 18:30etik aurrera. Jardunaldia, hain zuzen ere, martxoaren 31n ospatuko den Koloneko minbiziaren aurkako nazioarteko egunarekin lotuta dago. Gipuzkoako Minbiziaren aurkako elkartea duela bost urte hasi zen antzeko ekimenak antolatzen, eta Mutrikun, bigarrenez egingo dute jardunaldia. Lehen jardunaldia 2013an egin zuten, eta elkarteko arduradunen iritziz aurrekoa oso arrakastatsua izan zen. “Etxekalte jendez bete-bete egin zen, eta oraingoan ere horrela gertatzea nahi dugu. Oso topaketa interesgarria izan zen, eta bertaratu zen jendeak aktiboki parte hartzeko aukera izan zuen”.
Mutrikuko Etxekalte elkarte gastronomikoa

Mutrikuko Etxekalte elkarte gastronomikoa

Aurtengoan, elikadurari buruzko ikuspegia jorratzeko Donostiako Illarra jatetxeko Joxean Eizmendi sukaldaria etorriko da Mutrikura, eta berarekin batera, ikuspegi medikua jorratzeko, aldiz, Arantza Aranburu medikua. Solasaldian parte hartuko duten bi adituek koloneko minbiziari aurrea hartzeko elikadurak duen garrantzia izango dute hizpide. Izan ere, 50 urtetik gorako emakume zein gizonezkoen artean eragin gehien duen gaixotasuna da koloneko minbizia. “Besteak beste, minbizia saihesteko neurriak sukaldetik bertatik hartzen hasi gaitezkeela ikusteko eta ikasteko aukera izango da”. Saioari dagokionez, Arantza Aranburu medikuak esteak zaintzeko zeintzuk elikagai diren komenigarriak edo zeintzuk saihestu beharko liratekeen azalduko du, eta horrekin batera, jaki horiek esteetan duten eragina azalduko du modu grafikoa batean. Sukaldariak, gero, horiek zelan prestatu azalduko du, eta horrez gain, menu osasuntsu bat ere prestatuko du. Azkenik sukaldutakoa probatzeko aukera ere egongo dela aurreratu dute antolatzaileek. Saioa doakoa izango da, eta bertan parte hartu ahal izateko aurretik eman beharko da izena udaletxeko 943- 60 32 44 telefonora deituta. Antolatzaileek iragarri dutenez, plaza mugatuak izango dira. “Elkartean, gehienez, 40 lagunentzako tokia dago eta”. Elikadura osasungarria, berebizikoa Minbiziaren aurkako elkarteak igorritako datuen arabera, euskaldunen artean kolonekoa da minbizirik ohikoena, prostataren eta bularreko minbiziaren atzetik. Minbizia kasu guztien %14,6 kolonekoak izaten dira.
Aparatu digestiboko minbizi bat denez, jan-neurriak funtsezko garrantzia du minbizia agertzeko prebenitzeko garaian
Adituen arabera, bizi-estiloekin erabat lotua dagoen gaixotasuna da; hala, jan-neurri osasungarriak eta ariketa fisikoak gaitza jasateko arriskua murrizten laguntzen dute. “Gure bizitzeko moduarekin loturarik gehien duten minbizietako bat da, eta, horregatik, baita prebenitzeko errazenetakoa ere”. Aparatu digestiboko minbizi bat denez, jan-neurriak funtsezko garrantzia du minbizia agertzeko prebenitzeko garaian. Beste hainbat gaitzetan gertatu modura, kasu honetan ere dieta mediterraneoa da alternatibarik onena. Egun, elikadura orekatu bat, tabakoa eta alkohola bezalako toxikorik gabekoa eta ariketa fisikoa dira patologia hau prebenitzeko faktoreak.

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.