Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu

Aitor Barcena Larreategi: 'Baserritarren unerik folklorikoena?'

2017/10/26
Kontsumo globalizatuaren garai honetan, gure jatorrietara hurbiltzen gaituen mugimendu bat gero eta indar gehiago hartzen hasi da. Garaian garaikoa garaiz, ez da modan dagoen lelo bat soilik eta gero eta jende gehiago kontziente da, gure eguneroko saskian sartzen dugunaz. Honen adibide dira, jende gaztearen artean, kontsumo taldeen eta baserritarren salmenta zuzenaren hazkuntza. Produktu natural eta ekologikoak, gure osasuna zaintzeko era onena dela konturatzen hasi gara eta produktu hauek fresko eta garaiz gure etxeetara heltzearen arduradunak, gure betiko baserritarrak dira. Euskal Herrian, kontsumitzen ditugun elikagaien %4 soilik produzitzen da. Produktu asko, egia da, ezin ditugula gure lurraldean aurkitu eta kanpoko merkatuetara jo behar dugula, nahi eta nahi ez, hauek eskuratzeko. Baina, beste hainbat produktu, bertokoak izanik, kanpoko produktuekin lehiatzen dira. Zergatik gertatu da hori? Ohiturak asko aldatu egin direlako azken 20 urtetan. Gure saskia betetzerako orduan, produktu merkeenak bilatu izan ditugu askok eta ez hori bakarrik; betiko azoka alde batera utzita, supermerkatu handietan erosteko joera izan dugu, edo daukagu, suposatzen duen erosotasunagatik. Nahiz eta soberan jakin izan dugun, haiek direla baserritarrei prezioak jartzen dizkietenak, askotan bere bizimodua kondenatuz. Honekin ez dut inor demonizatu nahi, gizarte osoa izan baikara honen erantzule. Esan bezala, gune askotan, egoera berriz ere irauli egin nahi dugunaren seinaleak aurki ditzakegu. Bilakaera positiboa da oso. Aitor-BarcenaZoritxarrez, kalte handia egin dugu jada. Gure ohiturak eta tradizioak babestearen alde agertzen gara eta  baserritarrek hortan ekarpen ikaragarria egin dute, baia aldi berean, kontsumitzaileok, ez gara haien maila berean egon, behar izan dutenean. Honen adierazle, azokek hartu duten folklore eta festa giroa dira. Gero eta jende gehiago hurreratzen da, baia ez baserriko produktuak erostera, gehienak, parranda asmoarekin doazelarik. Astelehen honetan, urtero lez, Gernikako azoka ospatuko da. Han batuko dira 300 bat postu desberdinetan zonaldeko nekazari asko. Baina, zertan datza gaur egungo azoka giroa? Bai Gernikakoa edota Santo Tomas egunekoa? Istorioari pixka bat erreparatuz, konparaketa ikus dezakegu: Tello Kondeak, Gernikako herriaren sorrera gutuna egin zuenean, 1366. urtean, aipatu zuen azoka astean behin egin behar zela. Hasiera batean, azoka asteazkenetan bazen ere, geroago egunekoa bilakatu zen. Urteak igaro ahala, Gernikako merkatuen kalitateak eta garrantziak gora egin zuten . Guztien komenientziagatik, Gernikak inguruko elizateetako azoka eta feriak bereganatu zituen eta horrek, denboraren poderioz, urriko astelehen entzutetsuei hasiera eman zien. Jaten duguna garelako, astelehen honetan, parranda botatzeaz aparte , hurreratu baserritarren postuetara eta begiratu ditzagun merezi duten duintasunaz. Hainbat urtetako esfortzuaz jorratutako eskuei so egin, haiekin hitz egin, barazkiez, gaztez, ogiez eta hauek ahora eramaten dituzuenean, beste zapore batez dastatuko dituzue. Ziur!

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.