Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Orokorra

Legatzak tenkada eduki du bere jaian

Legatza arrain preziatua dela aspalditik jakina da. Herria bera legatzagatik mundu zabalera ailegatu izan da lehen eta orain. Horren isla, inor gutxik huts egin zion zapatuan I. Legatz Egunari. Zaparrada eta guzti, 120 kilo legatz «pla-pla» eginda banatu zituzten Gu Alkarrekin Aurrera Elkartekoek Berdura Plaza sarrerako arkupean. Arin amaitu ziren, «konturatu orduko». 14:00ak orduko ez zegoen pintxorik. «Emon den guztia mamia da, inork esan barik ondarrutarrak lapurrak garenik», zioen, barrezka, Jose Mari Etxaburu Kankilloik. Bolondres aritu zen Etxaburu, beste asko modura. «Beraien laguntzarik ez balego, ezingo litzateke horrelako egunik egin», azaldu zuen Itsas Azoka Batzordeko kide batek. Kanpoan ez eze, barruan be eskuratu ahal izan ziren legatz pintxoak: alde zaharreko tabernetan eta Kafe Antzokian, besteak beste. Guztietan agortu egin ziren. «Edonoiz ezin da jan legatz freskorik», zioen gizonezko batek, pintxoa eskuan. Danetara, bi tona legatz fresko ipini zituen eskura armadoreen elkarteak. Kilo asko eta asko herriko bost jatetxetan zerbitzatu ziren, menu berezian. Izan be, Legatz Egunak badauka helburu argia: jendea herriko jatetxeetara etortzea, menua prezio eskuragarrian ipinita. Dana ez zen, dena dela, jatekora mugatu. Amuak egiten ikasteko postua be egon zen alde zaharrean. Hantxe zeuden Astilleru maketa elkartekoak, bisitariari txalupen maketak ez eze, soka eta pitagaz korapiloak egiten eraskuten. Tartean [...]

Ondarroako Hitza
Lea-Artibai eta Mutriku
2012/04/17

Legatza arrain preziatua dela aspalditik jakina da. Herria bera legatzagatik mundu zabalera ailegatu izan da lehen eta orain. Horren isla, inor gutxik huts egin zion zapatuan I. Legatz Egunari.
Zaparrada eta guzti, 120 kilo legatz «pla-pla» eginda banatu zituzten Gu Alkarrekin Aurrera Elkartekoek Berdura Plaza sarrerako arkupean. Arin amaitu ziren, «konturatu orduko». 14:00ak orduko ez zegoen pintxorik. «Emon den guztia mamia da, inork esan barik ondarrutarrak lapurrak garenik», zioen, barrezka, Jose Mari Etxaburu Kankilloik.
Bolondres aritu zen Etxaburu, beste asko modura. «Beraien laguntzarik ez balego, ezingo litzateke horrelako egunik egin», azaldu zuen Itsas Azoka Batzordeko kide batek.
Kanpoan ez eze, barruan be eskuratu ahal izan ziren legatz pintxoak: alde zaharreko tabernetan eta Kafe Antzokian, besteak beste. Guztietan agortu egin ziren. «Edonoiz ezin da jan legatz freskorik», zioen gizonezko batek, pintxoa eskuan.
Danetara, bi tona legatz fresko ipini zituen eskura armadoreen elkarteak. Kilo asko eta asko herriko bost jatetxetan zerbitzatu ziren, menu berezian. Izan be, Legatz Egunak badauka helburu argia: jendea herriko jatetxeetara etortzea, menua prezio eskuragarrian ipinita.
Dana ez zen, dena dela, jatekora mugatu. Amuak egiten ikasteko postua be egon zen alde zaharrean. Hantxe zeuden Astilleru maketa elkartekoak, bisitariari txalupen maketak ez eze, soka eta pitagaz korapiloak egiten eraskuten. Tartean zegoen Alberto Artola Txispas. «Umeak baino nagusiak etorri zaizkigu gehiago», zioen. Alboan lehiaketa zegoen. Karioki, kariokilli, antxoilli, gordi, popularra…, holan hamaikara arte. Gutxik igarri zituzten legatzaren izendapen guztiak. Baina guztiek pasatu zuten ondo.

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.