Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
AisiaEuskaraGizarteaIngurumena

Ume eta nagusiak elkarrekin, sendabelarrak ezagutzen

Aintzina Monasterio Maguregi
Ispaster
2017/06/20
Ispasterko Eskolak, Guraso Elkarteak eta Bizi Nagusien Elkarteak belaunaldien arteko transmisioari loturiko proiektua garatu dute ikasturte honetan. Hiruhileko bakoitzean ekintza bana egin dute, eta azken hiruhilekoan sendabelarrak batu eta haiekin krema naturalak egitea izan dute helburu. Maiatzaren 30ean batu zituzten sendabelar mota desberdinak, eta ekainaren 1ean krema egin zuten. “Irakasle, guraso eta umeek poto bana dugu. Batik bat, zauriak eta eguzkiak zein suak sorturiko erredurak osatzeko balio du kremak, eta baita soriasis edo alerjiaaren bat dutenentzat ere”, azaldu du Ainhoa Elordi Ispasterko Eskolako irakasleak.
sendabelarrakbatzen

Maiatzaren 30ean batu zituzten sendabelarrak.
Argazkia: Ispasterko Eskola.

Mailaka banatuta ibili ziren sendabelarrak batzen. Zainbelarra, sugebelarra, uzkaobelarra, erromeroa, intxusa-adarra, iodobelarra, mermenbelarra, pasmobelarra eta zaingorrria batu zituzten. Batu ondoren, pausos pauso krema zelan egiten den ikasi zuten. Lehenengo, belarrak, xaboia, kipula erdi bat eta berakatz bat oliba oliotan poliki-poliki egosten izan zituzten hiru ordu laurdenez. Jarraian, irazgailutik pasatu eta trapu zuri batean iragazi zuten, garbi geratu arte. Azkenik, argizala gehitu eta hozten utzi zuten. Hirugarren hiruhileko proiektu honetan Mari Karmen Zatikaren laguntza izan dute. Eskolako bi umeren amona da, eta urte askota daramatza sendabelarrekin kremak egiten. “Ikasturte honetako azken proiektu honekin sendabelarrak erabilitz antzina krema naturalak zelan egiten ziren ikasi dute umeek”. Elordiren berbetan, umeei zein irakasleei asko gustatu zitzaien ekintza, eta ikasturte honetako proiektuaren balorazio oso positiboa egin du: “Sendabelarrak ezagutzea eta erabiltzea asko gustatu zitzaigun. Gainera, umeek ikusi eta ikasi dute dena erosi beharrean, norberak ere egin ditzakeela halako gauzak. Aurten asko ikasi dugu; nagusiengandik gauza asko ikasi ditugu”. Umeei gauza berriak ikasteko “gogoa piztu” dietela-eta pozi daude, eta nagusiengandik ikasteko gauza asko dituztela nabarmendu du.
sendabelarrekin

Umeak batutako sendabelarrekin.

Jarraipena. Ikasturtea amaitzear dago, eta hurrengo ikasturtean ere proiektua lantzen jarraituko dute adierazi dute.”Jarraitzeko asmo argia dugu guztiok, eta hurrengo ikasturtea hasten denean berriro batuko gara eta orduan zehaztuko ditugu ekintzak”. Transmisioa helduengandik umeengana, eta umeengandik nagusiengana ere burutu gura dute, eta horretarako, besteak beste, teknologia berriak erabiltzen erakutsiko diete eskolako ikasleek Bizi Hirugarren Adinekoen Elkarteko kideei. Proiektuagaz pozik daude denak, eta transmisioa bultzatuz harremanak indartu dituzte. Egitasmo aberatsa izan dela nabarmendu dute guztiek.

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.