Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia

Sagarrondoek gainez egin dute

Eugenio Jaio aulestiarrak sagardoa egiteko sagarrak ekoizten ditu. Bere iritziz, azken hogei urteetan ezagutu duen urterik emankorrena izan da aurtengoa; 35.000 kilo sagar batu ditu.Azken hogei urteetan sagarrondoek garau gehien eman duten urtea izan d...

Asier Alkorta
Aulesti
2017/11/08

Eugenio Jaio aulestiarrak sagardoa egiteko sagarrak ekoizten ditu. Bere iritziz, azken hogei urteetan ezagutu duen urterik emankorrena izan da aurtengoa; 35.000 kilo sagar batu ditu.

Azken hogei urteetan sagarrondoek garau gehien eman duten urtea izan da aurtengoa Lea Ibarran. Udazkenaren hasieran bilketa egiterakoan, 2017. urtea gogoratzekoa izango dela konturatu ziren baserritarrak. Eugenio Jaio aulestiarrak esan duenez, udako eguraldia «komeni izan den moduan» suertatu da. Halaber, uda osoan lurra umela egon da, eta, gainera, sagar urtea izanda, behar ziren baldintza guztiak eman dira sagar kopuru handiak zenbatzeko. Sagarrondoak bi urtetik behin ematen ditu fruituak, eta aurtengoa sagar urtea izango zela jakina zen adituen artean.

Jaio hogei urtez ibili da sagardoa egiteko sagarrak batzen, eta ezagutu duen urterik emankorrena izan da aurtengoa. Aulestiarrak Iturritze baserrian dauka sagastia, eta, aurten, lankideagaz batera 35.000 kilo sagar batu ditu hektarea batean. Ohikoena hektarea bakoitzeko 20.000 kilo batzea omen da, baina aurtengoa ez dela «normala» izan adierazi du baserritarrak. Hala eta guztiz ere, gertatutakoa ez dela guztiz ona azaldu du Jaiok, urte emankor baten ostean sagarrik ez delako egoten; «niri gustatuko litzaidake urtero 15.000 kilo sagar batzea, baina ez dago gure esku».

Arbolak inausi eta gero, fruituak handiagoak izaten dira. Baina sagardoa egiteko ez da garrantzitsua sagarraren neurria. Beraz, Jaiok eta bere lankideek ez dituzte zuhaitzak inausten.

Dena den, aurtengo sagarrak tamaina ederra izan dutela azpimarratu du aulestiarrak. Iturritze baserrian hainbat sagar mota ekoizten dituzte, baina Jaioren ustez, sagardoa egiteko eta jateko onena Bost Kantoia izenekoa da. Urtebetea sagar mota eta Asturiasetik ekarritako beste mota batzuk ere ekoizten dituzte, sagardo naturala egiteko hainbat sagar mota erabiltzen baitira: gozoak, gaziak eta gezak.

Jaioren sagastian irailean hasten dira sagarrak batzen. Baserrian bertan bi edukiontzi handi jartzen dituzte, eta bete arte bertan edukitzen dituzte. Traktorea ere erabiltzen dute sagarrondoetara hurbiltzeko, eta langileek sagar kutxekin distantzia handiak egin behar ez izateko. Azkenik, kamioiez garraiatzen dituzte lantegira; sagardoa egiteko edo beste produktu batzuk egiteko erabiltzen dituzte bertan sagarrak. Hala eta guztiz ere, aurtengo uzta handia izan denez, etxean sagardoa egiteko aukera ikusi dute Jaiorenean.

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.