Urtero bezala, giro ederra ekarri du Amorotora Txahal Egunak. Txahal jana bera, gauean bada ere, egun guztiko jaiaz gozatzeko aukera eduki dute amorotarrek. Herriko Telleria baserriko Zintzo txahala prestatu du aurten, burduntzian, Esteban Espillak. 16 urte daramate txahala erretzen eta urtero arduratu da prestaketaz. Azken hiru urteetan, gainera, Ander Ibarluzea Urbitxe izan du laguntzaile.
Espillak gogora ekarri duenez, 230 bat lagunek parte hartu zuten lehenengoz egin zen txahal janean, azken urtean, berriz, 450 inguru egon ziren. Txahala bere puntuan egoteko geldi-geldi egin behar dela jakitera eman du Espillak, “beroa barrura sartu arte”. Batera eta bestera buelta eman eta saihets partetik gehiago egiten dutela zehaztu du. 05:00etan hasi dira prestatzen gaurkoa, eta 09:00etarako dastatzeko prest egongo da. “40 bat minututan desagertuko da dena”.
Txahalagaz gainera, Gabonetako janariak dastatzeko aukera ere eduki dute amotarrek: Karakolak, taloa eta txistorra, sagar saltsa, intxaur salda, arroz esnea, oilo salda… Borondatearen truke, sabelak jaki goxoekin asetzeko aukera zabala. Esate baterako 4 kilo karakol prestatu dituztela jakitera eman dute herritarrek. Arroz esnea berehala agortu da, eta ilarak egin dira karakolak eta talo eta txistorra eskuratzeko.
Gabonetako janariak dastatzeagaz gain, argazki zaharrak ikusi edota Goldaren Porran parte hartzeko aukera ere egon da. Golda bat jarri dute frontoian, eta haren pisua igartzen duenak Labegurren produktuak eramango ditu etxera.
Eskolako umeek PINeko lehiaketara bidaliko duten Olentzero eta Mari Domingiren panpina ere ikusgai egon da gaurkoan. Iaz irabazi egin zuten lehiaketa, eta aurten arinago amaitu eta, bidali aurretik, herritarrek ikusteko jarri dute frontoiaren sarrerako ondoan. Frontoi kanpoan ikusgai egon dira bai eta ere asto, zaldi, ahuntz eta oiloak, azoka txikian. Eguerdiko giroa Izarra eta Naiara trikitilariek alaitu dute.
Iluntzean batuko da herritar gehien Amorotoko frontoian, txahala jatera. Afalostea girotzeaz arduratuko direnak Jokaldi erromeria taldeko kideak izango dira, iaz bezala.
Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.
Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.
Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.
Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.