Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia

Antxoak Eusko Label etiketa eramango du

Antxoa freskoarentzat erabiliko da, baina Jaurlaritzak ez du baztertzen aurrerago kontserbei eta produktu eraldatuei ere izendapen berezi bat ematea. Hilabete bakarrean aurtengo kuotaren %40,4 harrapatu dute Kantauriko ontzidiek.

Berria
Lea-Artibai eta Mutriku
2021/04/22

Eusko Label produktuen zerrendan sartu dute Bizkaiko Golkoan harrapatutako antxoa, eta hegaluzeari eta hegalaburrari batu zaie arrantza produktuen artean.

Kalitate ziurtagiria eramango duen espeziea Gipuzkoako eta Bizkaiko arrantzaleek hartu ohi duten antxoa izango da, Engraulis encrasicolus espeziekoa. Kostera garaian harrapatutakoa baino ez da aintzat hartuko, hau da, martxoaren 1etik azaroaren 30era bitartean hartutakoa, eta “oso freskotasun ona” sailkapena dutenak baino ez dira onartuko. Horrez gain, kanpoko itxura, azala eta sendotasuna ere kontuan hartuko dira.

Hazik ziurtatuko du Eusko Label bereizgarriaren sinboloekin dendetara iristen diren produktuek Eusko Labelen araudiak ezarritako baldintzak betetzen dituztela. Erakunde horrek ezarriko ditu horretarako beharrezkotzat jotzen dituen kontrol eta ziurtapen sistemak produktuaren prozesuaren katean, ekoizpenean, kontserbazio eta biltegiratzean, garraioan, ontziraketan, manipulazioan eta merkaturatzean.

Antxoaren kasuan, freskorako baino ez da erabiliko kalitate etiketa, baina atea zabalik utzi dute aurrerago kontserbak eta produktu eraldatuak edo prestatuak ere sartzeko

Antxoa Eusko Label etiketa duen hamaseigarren produktua da. Honako hauek jaso dute aurretik: okela, baserriko arrautza, baserriko oilaskoa, esne bildotsa, txerria, hegaluzea eta hegalaburra, esnea, eztia, Arabako patata, Gernikako piperra, Ibarrako piparra, tomatea, babarruna, letxuga, sagardoa eta oliba olio birjina estra.

Horrez gain, badira eusko label produktuekin ekoitzitako beste batzuk euskal izendapen berezia jasotzen dutenak: ogia, gazta eta txerri eta behi okelarekin egindako batzuk. Antxoaren kasuan, freskorako baino ez da erabiliko da kalitate etiketa, baina atea zabalik utzi dute aurrerago kontserbak eta produktu eraldatuak edo prestatuak ere sartzeko.

Gaur arte, Bizkaiko Golkoko ontzidiek 10,5 milioi kilo antxoa harrapatu dituzte, kuota osoaren %40,4

Eusko Label antxoaren aurkezpena Getarian egin dute, ostegun honetan. Han izan da Arantxa Tapia Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapeneko sailburua. Azpimarratu du Gipuzkoako eta Bizkaiko arrantzaleek «tresna berri bat» izango dutela beren produktuak «ahalik eta baliorik egokienarekin irits daitezen merkatura, eta merkatuan garatzeko aukera gehiagorekin».

Erritmo bizian. Horrez gain, antxoaren aurtengo kosterak orain arte utzitako kopuruak eman dituzte ekitaldian. Martxo amaieran hasi zen, eta dagoeneko Bizkaiko Golkoko ontzidiek 10,5 milioi kilo harrapatu dituzte, kuota osoaren %40,4. Apirilaren erdialdera arte, hiru milioi kilo inguru antxoa deskargatu dira Gipuzkoako eta Bizkaiko portuetan. Azaroaren 30ean amaituko dute kostera, eta 26 milioi kiloko kuota dute guztira. Orain arteko harrapaketen abiadura dela eta, Gipuzkoako eta Bizkaiko ontziek geldialdiak egin behar izan dituzte Bruselak ezarritako arrantza muga modu jasangarriago batean kudeatzeko eta prezioa ez dadin gehiegi jaitsi. Orain arte, 0,87 euroan saldu da batez beste Gipuzkoako eta Bizkaiko portuetan.

Iazko antxoaren kanpaina COVID-19ak baldintzatuta egon zen. Euskal arrantzaleek 6.500 tona baino ez zituzten harrapatu, egun askotan ontzidia geldirik egon zelako, konfinamenduaren ondorioz. Kiloko batez besteko prezioa 1,25 euro izan zen.

Erlazionatutako edukiaBandera ipini diote antxoari

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.