Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Jaiak

Neguko bertako gastronomia dastatzeko aukera egongo da Amoroton

Zapatuan [abenduak 2] hainbat jaki desberdin dastatzeaz gain, txerria burduntzian erreta ere jan ahalko dute herritarrek. Arratsaldean Eingo taldearen erromeria egongo da.

Garaia Pagola Urriza
Amoroto
2023/11/28

Amorotoko Kultura Elkartearen ekimenez urte asko dira Amoroton abenduko lehenengo zapatuan azoka antolatu izan dutela, eta aurten ere ez da gutxiagorako izango. Zapatuan [abenduak 2] Abenduan, on egin! lelopean neguko bertako gastronomia dastatu ahal izango da.

Urte batzuetan animaliak ere jarri izan dituzten arren, aurtengoan antolakuntzakoek animaliarik ez ekartzea erabaki dute: “Kanpoan egoten dira, eta eguraldien aurreikuspenak ere txarrak direnez ez ditugu ekarri. Bertako tradiziozko janariaren azoka izango da egingo duguna”.

Animaliarik egon ez arren, ez da aspertzeko astirik egongo eta nahi haina jan eta edan ahalko da herriko frontoian: odolostea, txistorra, salda, karakolak saltsan, arroz-esnea, intxaur saltsa, sagar saltsa, herriko sagardoa eta taloa egongo dira. Musikarik ere ez da faltako, Eingo eskolako trikitilari gazteak arituko baitira azoka girotzen.

2022ko Amorotoko neguko azoka. Argazkia: Amorotoko Kultura Elkartea.

Iaz, herritarrak taloak prestatzen. Argazkia: Amorotoko Kultura Elkartea.

Lehen, abenduko lehenengo zapatuan afari herrikoia egiten bazuten ere, pandemia aurretik egiteari utzi zioten. Horren ordez, herriko baserri bateko txerria burduntzian erre eta pintxoak saltzeari ekin zion gazte talde batek: aurtengoan, Euxebi txerriaren pintxoak egongo dira salgai. Iaz iluntzean egin bazuten ere, ordua aldatu eta eguerdian egitea erabaki dute: “Goiz guztia azokan jendea egon ostean uste genuen jendeak eguerdian ez zuela goserik edukiko, eta horregatik egin genuen iluntzean. Azkenean, jendea bazkaltzera joan zen eta iluntzean jendeak ez zeukan goserik. Horregatik, aurten eguerdi aldera egingo dugu, gainontzeko pintxoekin batera. Ea orduagaz asmatzen dugun”.

16:00ak ere azkar iritsiko dira Amorotora zapatuan, eta iluntzera arte Eingo taldeak erromeria eskainiko du. Horrez gain, egun guztian barra ere jarriko dute frontoian.

Denen arteko lana. Zapatukoa bezalako azoka bat aurrera ateratzeko, ezinbestekoa da herritarren babesa edukitzea eta herritarrak laguntzeko prest egotea, eta horixe da Amorotoko Kultura Elkarteak lortzen duena. Herriko talde desberdinetako kideekin osatutako talde honek azoka antolatzeko lan guztiak banatzen ditu: “Batek erosketak egiten ditu, beste talde batek karakolak prestatzen ditu, etxe batean arroz-esnea egiten da, kuadrilla batek intxaur saltsa egiten du, banatzen dugun sagardoa herrian egindakoa da… Dena egiten da herritarren artean”.

Herritarren babesa eta azoka aurrera ateratzeko gogoa beraz, nabarmena da. Taloak egiteko ere, hamabi lagun inguru elkartzen dira: “Momentuan egiten dugu beti taloa. Masa bertan egiten dugu, eta ostean, txapan erretzen dugu. Taloa jotzen hamar lagun inguru ibiltzen dira, eta beste pare bat txapan erretzen. Odolostea eta txorizoa erre, eta horrela banatzen ditugu taloak, herritarren laguntzagaz”.

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.