Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Hitzakide
    • izan HITZAKIDE
    • Sartu Hitzakide atalera
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
EkonomiaGizartea

Elikagaien xahuketaren inguruko jardunaldia egin dute Lea Artibai Ikastetxean

Elikagaiak alferrik galtzeak ekartzen dituen ondorioak eta aurre egiteko hainbat gako azaldu dituzte. Lanbide Heziketako bost ikastetxetako 130 ikasle inguruk parte hartu dute jardunaldian.

Garaia Pagola Urriza
Markina-Xemein
2023/12/19

Lea Artibai Ikastetxeak elikagaien xahuketaren inguruko jardunaldi espezializatua egin zuen pasaden barikuan [abenduak 15]. Jardunaldian “elikagaiak alferrik galtzeak” dakartzan arazoak azertu dituzte, eta arazoari aurre egiteko gakoak eta ekimenak aurkeztu dituzte.

Txurdinaga, Zabalburu, Derioko Nekazaritza Eskola, Elgoibarko Meka eta Galdakaoko Ostalaritza Eskolako 130 ikasle inguru bildu ziren bariku goizean Lea Artibai Ikastetxeko auditorioan, arazoaren inguruan lanean dabiltzan adituei entzuteko. Hizlari lanetan aritu ziren Iratxe Olazaran Leartiker zentro teknologikoko elikagaien diseinuaren espezializazioko ikerlaria, Antton Alza Elika Nekazaritzako Elikagaien Segurtasunerako Euskal Fundazioko teknikaria eta Goizane Lizarralde eta Natalia Urdanpilleta Okin enpresako I+G eta marketin arduradunak.

Elikagaien xahuketaren jardunaldia egin dute Lea Artibai Ikastetxean. Argazkia: Lea Artibai Ikastetxea.

Parte hartu zuten ikasleak jardunaldian. Argazkia: Lea Artibai Ikastetxea.

Hitzaldiagaz hasi aurretik, parte hartu zuten bost ikastetxeek elikagaietako laborategiak eta Lea Artibai Ikastetxeko planta pilotua bisitatu zituzten. Ostean, Alzak mundu mailan sortzen diren hondakin kopuruen datuak eman eta horren ondorioak azaleratu zituen. Azaldu zuenez, munduan ekoizten den elikagai kopuruaren herena xahutu egiten da eta xahuketa hori, gainera, 2050. urterako handitu egingo dela azpimarratu zuen, biztanleriaren hazkundearen ondorioz.

Olazaranek, berriz, Circularferm proiektua aurkeztu zuen. Elikagaiak elaboratzeko prozesu batzuetan sortzen den elikagai hondakinei beste bizitza bat emateko proiektua da. Gazta egitetik eratorritako gatzura, sagardoa egiteko erabiltzen den sagarraren mamia eta arrain bazterkinak oinarritzat hartuz, hiru produktu aurkeztu zituen: graduazio alkoholiko txikiko edariak, sukaldatzeko erabiltzen diren umami zaporeko arrain saltsak eta pastak.

Hitzaldiagaz amaitzeko Lizarraldek eta Urdanpilletak hartu zuten hitza, eta Okin enpresan garatzen ari diren MIKOKIN proiektua aurkeztu zuten. Proiektuaren helburua bezeroak baztertutako produktu guztiaren %40a berrerabili ahal izatea da.

Jardunaldiagaz amaitzeko, ekonomia zirkularretik eratorritako hainbat produktu dastatu ahal izan zituzten ikasleek. Es-Imperfect enpresaren eskutik “itxura kanon perfektuak betetzen ez dituzten” fruta eta barazkiekin egindako pateak dastatu zituzten, eta Okin enpresaren eskutik, aldiz, MIKOKIN proiektuan egindako ogiak probatu zituzten.

Elikagaien Xahuketa jardunaldian egin dute Lea Artibai Ikastetxean eta hainbat produktu dastatu dituzte. Argazkia: Lea Artibai Ikastetxea.

Dastatu zituzten produktuak. Argazkia: Lea Artibai Ikastetxea.

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.