Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu

Natxi Aranburu: 'Zer jan, hura izan'

2015/10/29
Albert Einsteinen ustez bi gai omen daude infinitoaren kategoria merezi dutenak: unibertsoa eta giza inozokeria. Baina lehenengoaz ez zegoen, dirudienez, erabat ziur. Urriko Azken Astelehenean, Gernikako erdigunean nekazal produktuak erakusgai dotore-dotore zeudelarik eta haiei begira, batzuk adi, beste batzuk pasakeran parean koadratzen zirelako hedabideak osasungintzaz mundu mailako erakundearen berri «alarmagarria» hedatzen ari ziren: okela prozesatuek hainbat minbizi kasuren sortzaile eta eragile bihurtu dira/ditugu gizakiok. Bihurtu dituzte gizaki batzuek, zuzenak izate aldera. Alde batetik, autoegile marka ospetsu eta ohoretsu batek iruzur egin digula emisio kaltegarrien gainean tranpa eginaz eta osasun baldintzak txartuz , eta bestetik eguneroko jakietan beste ziri bat, zeinak gizon-emakume ugari heriotzeraino eraman ditu. Itzela da gero, ezjakinean geure bizimoduan faktore kutsatzaile aktibo egiten gaituzte, egin gara, eta elikadura hilgarria jarduterainoko kontsumo ohiturak mantentzen ditugu. «Baina zer pentsatzen genuen bada?» komentatu zidan fisioterapeuta-osteopatak, «Einstein mozoloa zela edo?». Milaka dira ospetsu egin diren esaerak; emakume-gizon ezagun eta jakintsuenak, zein anonimotzat ditugunak. Bigarren maila honetan «Zer jan, hura izan» bezalakoak. Hala ere edozein txarrikeria jateak ete dakar giza-inozokeria ala inozokeriak garamatza lar pentsatu barik engainagarriak diren jakiak kontsumitzera? Horra beste dilema bat. Jateko, eta orohar kontsumitzeko, zer eskaintzen diguten askotariko superfizie handi eta itxuroso horietan aztertzea lan eskerga litzateke.Horixe besterik ez genuen behar!, eguneroko bizitzari aurre egiteak esfortzu galantza eskatzen digunean, etengabeko miatzaile eta azterlari eginkizunean murgiltzea. Baina, gurean, Lea-Artibain eta Busturialdean, nork ez daki haragia ematen diguten animaliak zelako zaintzak exijitzen dizkiguten bere onenean egon daitezan? Eta hori jakinik, bateko zein besteko baserri, haztegi edo bazkategi handi-mandi horietan esprintean hazitakoak, batek jakin puztu daitezan zer sartzen diotelarik, zer eman dezaketen. Zalantza behintzat izan beharko genuke eta ondorioz jangaiak hautatzerakoan, mesfidantza puntua ere bai. Eta zer esan, arin baten prestatu eta jateko «prozesuez»? Hobeto, pentsatu ere ez egin. Horixe nahi baina «prozesugileek»! Dena zalantzaren ikuspegitik behatzea ere ez da kontua, baina exijentzia gehiago jartzeak mesede ederra ekarriko liguke, «zer jan, hura izan» esaerari zukua ateratzeko. Ez gaitezan hain inozoak izan; Einstein handiak asko zekien eta erabatekotasunari muga jartzea zaila izanik ere, arindu dezagun, pixkat sikieran, inozokeriarena! Eta zuri, Salu, ongi etorri herrira.  Giza inozokeriak bere gordinenean ez zaitzala harrapatu, gehiagotan! Goza gure paisaiez zazpi urte eta piku ondoren, gure jakiez, gure usaiez, zure lagunez… Salu eta besteak, LIBRE!

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.