Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Orokorra

Zerbezaren jaiari lekua eginez

Aurten bigarrenez ospatuko dute zerbezaren jaia amorotarrek; iazko arrakastaren ondoren aurrera egitea erabaki eta iazkoa gaindituz aurten hamar zerbeza mota dastatzeko aukera eskainiko dute.

Lea-Artibai eta Mutriku
2011/03/10

Gastronomiari lotutako jaiak antolatzerakoan, amorotarrek ez dute parekorik. Egutegian egun seinalatuak dituzte, eta horiek antolatzen hainbat lagunek egiten due behar. San Martinetan, txerri jana; Santa Barbara bueltan, txahal jana eta iaztik hasita, martxoan, Zerbeza Eguna antolatzen dituzte.
Azken egun horren hitzordua zapatuan daukate jarria. Eta eguna heltzen denerako guztia prest nahi dute eduki. Gosea asetzeko nahibeste txerriki egongo da: saiheskia, urdaia, okela, saltxitxak, solomoa… dena bertakoa, dena etxean egina. «Saltxitxak egun batez lehortzen utzi behar direnez, eguenean prestatuko ditugu; barikuan, ostera, gainontzeko guztia zatitu eta egunerako prest utziko dugu», azaldu du Angel Bermeosolo Zintzo-k. «Solomoa, ostera, zatitu gabe eroan eta, momentuan bertan, xerratan ebaki eta prestatuko dugu».
Janari guztia Telleria baserrian hazitako txerrietatik ateratakoa izango da. «Bi txerri hil ditugu aurtengorako: Eustakiok 133 kilo zituen, eta Eustakiak, 125 kilo», dio Zintzok irribarrez. Txerriak domeka gauean hil zituzten. Horretarako, ohi duten bezala, herriko lagun taldea batu zuten. «Datozen denentzat soberan jateko modua emongo dute bi txerriek, dudarik gabe».
Jaialdiko protagonista
Janaria erruz egongo den arren, jaialdiko protagonista edaria izango da. Zerbeza. Iaz zazpi mota jarri zituzten denen eskura; aurten, ostera, hamar izatera heldu dira. Eta tartean, iaz bezalaxe, herrian bertan egindako bat dago.
Iaz zerbeza guztiak euro bateko txartel baten truke eskuratu ahal ziren. Aurten aldaketa txiki bat izango da horretan. «Zenbait zerbezaren prezioa dela-eta, txartel bat barik bi emon beharko dira. Baina txerriki pintxoena mantendu egingo dugu: pintxo bat, txarteltxo bat». Jai gunea frontoian prestatuko dute, eta han bertan jarriko dute txarteltxoak eskuratzeko mahaia ere.
Iazko arrakasta ikusita, aurten ez dute dudarik egin jaialdia errepikatzeko orduan. Jaialdia gazteei begira egin zuten lehenengoz. «Beste gastronomi jaietan gazteen falta sumatzen hasita geunden eta Zerbeza Egunagaz erakarriko genituelakoan hasi ginen honetan. Lehen berba Jon Jaiori entzun nion nik. Taldetxoa batu eta hemen ari gara betiko legez; beharrean, baina gustura».
Jaialdia, zapatuan,  12:00etan zabalduko da herritar zein bisitarientzat. «Guztientzat ditugu zabalik ateak Amoroton».

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.