Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia

Maiatzaren 24an Ondarroan «antxoa berme osoz» jateko gonbitea egin dute

Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
Ondarroa
2014/05/14
IMG_3454

Goian, Iker Allur, Leandro Azkue,, Eusebio Arantzamendi;
behean, Rikardo Beitia, Jose Antonio Agirreoa eta Iñaki Solabarrieta

  «Etorri Ondarroara antxoa berme guztiagaz jatera. Hartu beharreko neurri txiki guztiak hartuta ez dago ezelako arazorik». Itsasargi Ondarroako azoken komisioak eta Kalare Deuna Kofradiak horregaz mezuagaz egin diete herritar zein kanpotarrei maiatzaren 24an Antxoa Egunean parte hartzeko deia, «inoiz baino beharrezkoagoa dela» azpimarratuta.XIII. Antxoa Egunak, hartara, antxoaren sustapena egitea izango du lehen helburua. Arrantza sektorea barrutik erakutsiko da horretarako: besteak beste, itsasontzien maketak ikusi eta zelan egiten diren ezagutu ahalko dute jaian murgiltzen direnek, bai eta kontserba fabrika baten zelan lan egiten den ere. Hori jaiegunaren eskaintza zatitxo bat baino ez da izango.
Guztiei dei egiten diegu etortzera, herrikoiei eta kanpokoei», esan du Rikardo Beitia kultura zinegotziak.
Guztira tona bat antxoa inguru erabiliko dituzte jaiegunean: elkarte gastronomikoak goizean goiz hasiko dira pintxoak prestatzen, eta zuzenean ere egongo dira aukeran, herriko hiru gunetan: alde zaharrean, Kantoipe errebueltan eta Alamedan. Aldaketa bategaz etorriko da pintxo dastaketa: arratsaldean izan beharrean, eguerdian egingo da, 12:00etatik 15:00etara, «momentu egokiagoa dela» iritzita. Zazpi eratan sukaldatuko dira antxoak: arrautza eta irinetan pasatuta, pudingean, frijituta, ozpinetan, xerretan, kroketetan eta tortillan. «Ozpinetan emango ditugunak, aurretik izoztu egingo ditugu, eta gainerakoak ondo prestatuko ditugu». Jaurlaritzaren babes osoa Leandro Azkue Eusko Jaurlaritzako Arrantza zuzendariak babes osoa eman dio Antxoa Egunari, eta sektoreko ordezkariekin batera «arrantzaren defentsan» jarraituko dutela adierazi du. «Kanpaina ondo-ondo hasi zen apirilean, eta oso ondo jarraitzen du. Martxa honetan jarraituz gero, uste dugu maiatza amaierarako Espainiari dagokion kupoa bete egingo dela». Jose Antonio Agirreoa kontserba gizonak, bestalde, erakundeen laguntza eskatu zuen kontserba fabrikek bizi duten egoerari buelta eman ahal izateko. «Merkatuak zabaltzeko laguntza behar dugu. Antxoaren debekuak eta aurreko urteetako antxoa faltak kalte handia egin digu. Kantaurikoa da mundutik antxoa onena, udaberrikoa». Ondarroako Udalak ere babes osoa emango dio ospakizun egunari. «Guztiei dei egiten diegu etortzera, herrikoiei eta kanpokoei», esan du Rikardo Beitia kultura zinegotziak. Aurtengo berrikuntzen artean, bi dira aitagarriak: bata Kukuxumuxuk jaiegunerako diseinatutako kamiseta da. «Herriaren muina agertzen da kamisetan, lehengo kofradia, lehengo ontzien amarratze lekua. Herriaren historia jaso nahi izan dugu». Bigarren berrikuntza modura, Antxoa Egunean kantuari emango zaion leku aitagarria: Unanue Musika Eskolak abestia prestatu du. Hori ez eze, jaiegunean bertan, kantuak hartuko ditu herriko bazterrak, Ondarroan kantuak betidanik izan duen garrantziaren isla.«Musika eskolako umeei antxoaren eta itsasoaren kultura zelan helarazi pentsatu genuen, eta sasoi batean Ondarroan eta kostaldean kantatzen ziren kantak bilatzen hasi ginen. Musika ipini diegu, eta gure helburua da antxoa egunean herritarrekin batera abestea», azaldu du Iker Allur musika eskolako zuzendariak. Kantujira Kantaizegaz Kantaize Orfeoikoek Kantujira antolatu dute. «Antxoa Eguna dela eta, aitzakia polita iruditu zaigu ondarrutar izaera kantaria berreskuratzeko Kantujira bat antolatzea. Herritar guztiak nahi ditugu gonbidatu gugaz batera kantatzera», adierazi dute Kantaizekoek. Horretarako, jendeak eurekin abes dezan, Kresal Usainean kantari liburuxka osatu dute euskal kostaldeko 54 abestikin. Euro baten truke eskuratu ahalko dira  liburuxkak. XIII. Antxoa Eguna EGITARAUA 12:00. Jaiaren hasiera hiru turrunekin. Elkarte gastronomikoek milaka pintxo dastatzeko aukera emango dute; Ondarroako kontserben salmenta; kontserba fabrika baten erakustaldia; Kantaize Orfeoia kalerik kale ibiliko da kantuan, herritarrekin batera. 12:30. Zumaia-Ondarroa bela ontzien lasterketaren amaiera. 13:00. Musika eskolako haurren kantu emanaldia Likona dorrean. 14:00. Musika eskolako haurrenemanaldia Zubi Zaharrean. Jarraian. Antxoa Eguneko omenduari aitortza: Arrantza Eskola izango da omendua. 20:00. Kale diskoteka alde zaharrean. 20:30. Andra Mari elizan, euskal kantu berrien gala lirikoa. 22:30. Kontzertua gaztetxean. Antolatzailea Radixu Irratia. Sarrera: 3 euro.      

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.