Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia

Bizkaiko sagardogileek 2015eko sagardo denboraldiari hasiera eman diote

Asier Alkorta
Amoroto,Aulesti,Berriatua,Etxebarria,Gizaburuaga,Ispaster,Lekeitio,Markina-Xemein,Mendexa,Munitibar,Mutriku,Ondarroa,Ziortza-Bolibar
2015/01/22
Aitor Elizegi sukaldari ospetsua izan da 2015eko denboraldiari hasiera emateko arduraduna. 2014an 150.000 litro sagardo ekoiztu direla azaldu zuten ekoizleek. “Usta desberdina izan da. Leku batzuetan sagar kopuru handiak bildu dira eta beste batzuetan txikiagoak”, esan du Jose Antonio Zamalloa Bizkaiko sargardogileen presidenteak. Hori, neguan hotz falta egon delako gertatu dela gaineratu du. Orokorrean, sagarrak upategietara oso osasuntsua heldu direla diote ekoizleek. “Dena den, uste genuena baino %30 gutxiago lortu dugu”. Edonola ere, aurtengo sagardoak, “freskoak, arinak eta edateko errazak” direla diote. “Tanino edo polifenol gutxiagokoak dira eta kasu askotan, iaz baino alkohol gradu txikiagoa dute”.
2015eko txotxaren aurkezpena

2015eko txotxaren aurkezpena

Irakinaldiei dagokienez, urriko tenperatura altuak eraginda, azkar irakin dute sargadoak eta usain ederra dute kasu gehienetan. Aurtengo denboraldiari hasiera emateko, Bizkaiko Sagardogileen Elkarteak Zornotzako Uxarte sagardtoegia aukeratu du; 400 urte baino gehiago dituen baserria da eta Montorrako auzoaren ingurune naturalean kokatuta dago. Elkartearen sorrera. Bizkaiko Sagardogileen Elkartea 10 artisau-upategik osatzen dute eta 1994an sortu zen. Elkartearen helburuak ondokoak dira: Bizkaiko sagardoa ezagutzera ematea, berezko produktu berezi hori balioan jartzea, lurraldean egiten den sagardoaren kalitatea nabarmentzea eta ingurumenarekiko eta baserriekiko errespetua mantentzea eta sustatzea. Bide beretik, elkartea produktua kontsumitzaileengana hurreratzeko “ahalegin handiak” egiten ari dela dio Zamalloak. “Bertoko produktua den heinean, bertoko ekoizleek Bizkaian, Gipuzkoan eta Araban egiten diren ekitaldi garrantzitsu guztietan parte hartu nahi dute”. Bizkaiko sagardoaren berme handiena sagardoa egiteko erabiltzen den produktuaren kalitatean datzala diote. “Horregatik, kalitatezko eta goi mailako produktua izanda, gure asmoa da sagardoa lurraldearen irudi bihurtzea”. Erakundeen babesa. Halaber, tokiko sagarrak eraldatzeari dagokionez, Bizkaiko ekoizleak bide garrantzitsua egiten ari direla diote. “Espero dugu ahalegin horrek erakundeen babesa jasotzea. Laguntza hori, zalantzarik gabe, kalitate marka ere izango litzateke gurekin batera bide horretan aurrera egin nahi duten guztientzat”. Eusko Label. Bizkaian sei sagardotegik egite dute Eusko Label sagardoa. Dena den, elkartearen iritziz, kontutan hartzekoa da Bizkaiko sagardo ekoizle guztiek bertoko sagarrekin ekoizten dutela produktua. “Sagardotegi bakoitzak aukeratzen du gustuko nahsketa. Izan ere, ez da sagardo homegenoe edo berdin bat lortu nahi Euskao Labelean; sagardotegi bakoitzak bere ukitua emateko aukera izatea nahi da.  

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.