Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Amoroto
      • Aulesti
      • Berriatua
      • Etxebarria
      • Gizaburuaga
      • Ispaster
      • Lekeitio
      • Markina-Xemein
      • Mendexa
      • Munitibar
      • Mutriku
      • Ondarroa
      • Ziortza-Bolibar
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritziak
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Jolastu geugaz!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Emakumeak Lerroburura
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia

Txikiñena, Larruz eta Baskaran ekoizleak saritu dituzte

Txikiñenak eta Larruzek Euskal Herri mailan lehen aldiz egin den Esneki Txapelketan jaso dituzte sariak; Txikiñenak bi lehenengo sari eskuratu ditu, eta Larruzek lehenengo sari bat. Baskaranek mundu mailako txapelketan hiru sari lortu ditu, urrezko bat eta brontzezko bi.

Asier Alkorta
Lea-Artibai eta Mutriku
2022/11/09

Lehen aldiz egin da aurten Tolosan Esnekien Txapelketa, eta horretan Euskal Herri osoko 100 esneki produktu baino gehiago batu dira. Bada, horien guztien artean, Lea-Artibaiko bi ekoizle saritu dituzte: Txikiñena eta Larruz. Txikiñenak Gazta Krema Onenaren saria eta Jogurt Onenaren saria eskuratu ditu, eta Larruzek Ahuntz Gazta Onduaren saria.

Parte hartzaileek azaldu dutenez, alde batetik Euskal Herriko Gazta eta Esnekien Azoka egin zen, eta horren baitan egin zen txapelketa. Txikiñenakoek esan dute azokan ere parte hartu zutela: “Guk, adibidez, azokan ere parte hartu genuen, eta txapelketan ere bai”. Txapelketan parte hartzeko, baina, produktuak aurretik bidali behar izan zituztela diote. “Txapelketa egin bezperan bertan egon behar zuten produktuek. Guk behiaren esneagaz eta ahuntzaren esneagaz egindako jogurtak, ahuntzaren gazta krema eta gazta freskoa aurkeztu genituen, eta horietatik bi sari jaso ditugu. Oso pozik gaude”.

[ESKAERAK TXIKIÑENA: 690 61 97 04]

Txikiñenako Aimar Bilbao, Tolosan saria jasotzen. Argazkia: Txikiñena

Larruzeko ordezkariak azaldu du saria jasotzea pozgarria izan dela, ez zutela espero. “Dena ondo antolatuta egon da, baina uste-uste barik izan da, dena azken momentuan egin genuen eta”. Azpimarratu normalean ez direla horrelako txapelketak egiten. “Ahuntzaren esneagaz egindako produktuen txapelketak ez dira egiten, eta eskertzen da horrelako zer edo zer antolatzea. Azken finean, honek guri ikusgarritasuna ematen digu. Honek balio izaten digu baita ere erakusteko berton ere horrelako produktuak egiten ditugula”.

[ESKAERAK LARRUZ: 625 02 25 59 – larruz77@gmail.com]

Iban Muniozguren (Larruz), Tolosan lortutako sariagaz. Argazkia: Larruz

Txapelketa Tolosako Udalak eta Eliker Zentroak sustatuta egin zen, eta, besteren artean, antolaketan burubelarri ibili da Markina-Xemeingo Leartiker Esneki Zentroa ere. Hitzorduak Euskal Herrian ekoiztutako gazta eta esneki mota guztiak ezagutzeko eta dastatzeko aukera eskaini zuela azaldu dute.

Bestalde, Markina-Xemeingo Baskaranek World Cheese Awards sariketan urrezko sari bat eta brontzezko bi eskuratu ditu: brontzezko sari bat gazta zaharragaz (gazta krema) lortu dute, beste brontzezkoa Baskaran Igotz gaztagaz (erdi ondua) eta urrezkoa ondutako gaztagaz (azal naturala duena). Ez da lehen aldia Baskaran produktuek mundu mailako txapelketa horretan saria lortzen dutena; 2019an brontzezko bi sari eskuratu zituzten, eta 2016an Supergold Saria eskuratu zuten.

Azaldu dute aurreko urteetan izendapenetik (denominaziotik) parte hartu izan dutela txapelketan. “Aurten, baina, guk izena eman behar izan dugu. Paper asko bete eta aurkeztu behar izan ditugu, eta gaztak ere bidali egin genituen”, azaldu du Bidane Baskaranek. “Ez ginen heldu Tolosan egindako Esnekien Txapelketara aurkeztera, baina azaroaren 6an Zamudion egin zen nekazal azokan 1. saria eskuratu genuen, eta azaroaren 1ean Turtziozen ospatutako Gazta Egunean 2. saria”. Hori gutxi ez eta Zallako Baserritarren Azokan (urriak 3) ere beste lehenengo sari bat eskuratu zuten.

Aurtengo mundu mailako txapelketan 42 herrialdetako 4.000 gazta baino gehiago batu dira. Epaimahaia 250 pertsonak osatu dute eta sariak ematerakoan ondokoa eduki dute kontuan: gaztaren azala, gorputza, tonalitatea, testura, sendotasuna eta zaporea.

[ESKAERAK BASKARAN: 665 74 15 07- baskarangaztak@yahoo.es ]

Lea-Artibai eta Mutrikuko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 3 egunetako irakurrienak

 

 

Asteko albiste garrantzitsuenen buletina jaso nahi?

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Lea-Artibai eta Mutrikuko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-684 44 36
  • lea-artibai@hitza.eus
  • Arretxinaga etorbidea, 1 - 48270 Markina-Xemein
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.